1. Start
  2. /
  3. Blogg
  4. /
  5. Okategoriserad
  6. /
  7. Hänga – för friskare...

Hänga – för friskare & starkare axlar

Att något så enkelt som att hänga från en stång kan göra underverk för axelhälsan har jag sett gång på gång.

Patienter med allt från stela axlar till patienter med olika typer av axelskador, allt från impingement och inklämningar till labrumskador och luxerade, instabila axlar.

Här kan du läsa mer om hur du kan gå tillväga och vad som kan vara bra att tänka på innan du sätter igång så att du inte går ut för hårt och provocerar och förvärrar.

Men också så att du inte gör för lite eller för sällan så att den önskade effekten uteblir.

View this post on Instagram

Vilka “hänger” på The Hanging Challenge? Tagga en vän som har impingement eller smärtsamma, stela och struliga axlar. Eller bara den som vill optimera axelhälsan. Den här utmaningen har hjälpt klienter att bli helt bra igen och till och med sluppit operation! 7 min häng. Varje dag. I 30 dagar. VARFÖR? Våra axlar är gjorda för att hänga och sträckas ut. Dom kräver det! Och det är en grundläggande och viktig faktor för att optimera axelhälsan. Idag använder vi knappt våra armar ovanför huvudet längre. Dom blir stelare, skörare med trängre och sämre förhållanden. Att hänga passivt, där du slappnar av helt, stretchar ut och konditionerar strukturerna som blivit stela. Det går inte att jämföra med pull ups-träningen på gymmet. Hänga passivt är något helt annat och ett väldigt kraftfullt sätt att förbättra rörligheten och funktion på. FANTASTISKA RESULTAT! Många klienter har efter att börja hänga sluppit operationer. Det är något jag rekommenderar alla mina klienter och det har hjälpt många, även dom med dom allra klurigaste axlarna har fått starkare, friskare och rörligare axlar. SPRID UT HÄNGET. Förslag. Morgon: 30s x 8 = 4 min Kväll: 30s x 6 = 3 min I VAD? Helst en stång. Det finns hämgmöjligheter överallt. På t-banan, klätterställningar, byggställningar, trädgrenar mm. Men jag rekommenderar att köpa hem en stång som du kan fästa i dörrkarmen så att du enkelt får till att hänga åtminstone varje morgon och kväll. Det är en billig investering som du inte kommer att ångra! Passivt häng innebär att du hänger avslappnat utan att aktivera musklerna. Försök att optimera avslappningen, bli lite tyngre och sjunk lite djupare ner i stretchen för varje gång du andas ut. IMPINGEMENT. Välj en vinkel i axeln som inte är smärtsam. Det kan du göra genom att tex sänka ner stången till en höjd ( ex brösthöjd) där du kan greppa tag om den utan att provocera fram smärta. Så att istället hänga under så lutar du dig ut från stången. Sträva efter att komma mer under stången men stressa inte. Låt det ta tid och låt strukturerna hinna anpassa sig och öka gradvis progressionen. TA HJÄLP! Gå inte ut för hårt! TEXT FORTS. I KOMMENTARER! 📸 @emelieingverud

A post shared by Jonas Parandian (@naprapatjonas) on