Rörelse kan läka skador, förebygga sjukdomar och till och med ge livet tillbaka till någon med svår smärtproblematik. Men precis som med medicin i tablettform så gäller det att dosera rätt och hitta den typ rörelsemedicin som passar din kropp och ditt syfte. Hur gör man det? Jonas visar vägen.
”Allting är med gift och allting är utan gift, det är dosen som avgör om det är giftigt eller inte”.
Det var toxikologins fader Paracelsus som myntade det uttrycket och det kan appliceras på det mesta. Alkohol, vatten, salt… ja kanske allra bäst på ett dödligt gift som arsenik, som med rätt dosering och på rätt patient faktiskt kan bota vis typ av cancer. Det är samma sak med rörelse. Ett marklyft på 100 kilo kan stärka någons rygg men ge någon annan diskbråck och en tur till akuten.
– Det finns inga bra rörelser och inga dåliga rörelser. Det finns rörelser, sedan handlar allting om hur bra förberedd du är, hur närvarande du är och hur väl du nyttjar effekten som en rörelse kan ha.
Så hur gör man det? Det beror helt på syftet och vad du vill uppnå med din träning. Om du vill bli starkare, mer rörlig, mer uthållig eller mer explosiv exempelvis.
– Sedan gäller det att anpassa rörelsedoseringen efter dagens status, hur stark kroppen är just idag. Du måste planera för det du vill uppnå och här gäller det att du är inkännande och närvarande. Har du aldrig gjort ett marklyft innan, ja då börjar du med en lättare vikt snarare än att gå ut för tungt.
Är du osäker på dina gränser är det bättre att ligga ett par steg under som skulle vara för mycket än att riskera att bli skadad.
”Det finns inga bra rörelser och inga dåliga rörelser. Det finns rörelse, sedan handlar allting om hur bra förberedd du är, hur närvarande du är och hur väl du nyttjar effekten som en rörelse kan ha.”
Tänj på gränserna
Men det där med skador behöver inte bara vara negativt. Att träna på ett sätt som man inte riskerar att skada sig på gör att man inte utforskar sina gränser.
– Vi har en enorm läkningsförmåga. En liten skada kan man återhämta sig från, ta lärdom av och därefter anpassa sin träning efter den lärdomen. Om man bara tränar på ett sätt som ska vara säkert är det lätt att man missar man en stor potential. Det gäller bara att vara närvarande och inkännande i sin kropp.
Att testa och känna sig fram när det kommer till rörelser är inte farligt:
– Jag är för att man ska utforska själv, man har så mycket kunskap och svar inom sig själv – en kraft som är lite underskattad idag. Man har ingen tro till sin kropp och vad den kan klara av. Många gånger finns svaren inom en och det finns någonting kraftfullt att utforska det där.
En viktig sak att ta med sig är att man inte ska vara rädd för att testa själv, för att man tror att saker är farliga eller fel. Rörelse är medicin och det finns inga farliga rörelser. Det gäller bara att utforska varsamt och lyssna till kroppens signaler.
”En viktig sak att ta med sig är att man inte ska vara rädd för att testa själv, för att man tror att saker är farliga eller fel. Rörelse är medicin och det finns inga farliga rörelser. Det gäller bara att utforska varsamt och lyssna till kroppens signaler. ”
Utforska motsatserna
Precis som det finns många olika slags mediciner finns det väldigt många olika typer av rörelser som gör nytta på olika områden.
– Jag träffar många som tror att de har testat allt. Men de har inte ens närmat sig en bråkdel av alla sätt man kan stimulera sin kopp på, det finns så otroligt mycket att utforska med att röra på kroppen på olika sätt och på nya sätt.
Det västerländska samhället tenderar att ha stort fokus på lyfta tungt och springa snabbt. Men det kan finnas väldigt mycket att hämta i att utforska motsatsen. Om du är en snabb person, varför inte utforska långsamma rörelser? Om du har sysslat mycket med yoga och tränat mycket rörlighet kan det finnas en stor vinst i att utforska motsatsen, såsom explosivitet och snabbhet.
”Om du är en snabb person, varför inte utforska långsamma rörelser? Om du har sysslat mycket med yoga och tränat mycket rörlighet kan det finnas en stor vinst i att utforska motsatsen, såsom explosivitet och snabbhet.”
Hitta doseringen
En del medicin är stark och behövs bara tas några gånger i veckan. Annan medicin är svagare och den behöver man kanske ta flera gånger om dagen för att få effekt. Det är såklart precis samma sak med rörelse:
– Om du kör tung styrka kanske du inte kan träna samma rörelser lika ofta, det klarar inte kroppen. Men vissa typer av mjukgörande och långsamma rörelser kan du utföra tre till fem gånger om dagen för att ge en specifik kroppsdel mer uppmärksamhet, kärlek och näring.
Att dosera rätt är med andra ord A och O när det kommer till både medicin och rörelse. Hittar man rätt rörelse i rätt dos finns det få begränsningar i vad man kan uppnå rent fysiskt:
– Jag har träffat många med diagnosen artros som känner sig helt hopplösa och som tror att de är tvungna att leva med smärtproblematik under resten av sitt liv. Men med rätt träning och rätt sorts rörelse har de lyckats förbättra sina symptom med 40 procent. För en del har smärtan rent av försvunnit helt på bara åtta träningstillfällen.
”Att dosera rätt är med andra ord A och O när det kommer till både medicin och rörelse. Hittar man rätt rörelse i rätt dos finns det få begränsningar i vad man kan uppnå rent fysiskt.”
Recept på rörelsemedicin:
-
- Planera för vad du vill uppnå
-
- Känn in formen för dagen
-
- Var närvarande och lyhörd
-
- Tänj på gränserna
-
- Utforska motsatserna
-
- Anpassa doseringen
-
- Testa dig fram
-
- Lita på din kropp