1. Start
  2. /
  3. Blogg
  4. /
  5. Okategoriserad
  6. /
  7. Squat Challenge – förbättra...

Squat Challenge – förbättra rörligheten i fot-, höft- & knäleder

Att huksitta ska vara en avslappnad och bekväm viloposition. Om det inte är det så är det här en utmaning för dig.

Resultat av Squat Challenge – 30 dagrs huksittande.

Många av mina patienter har fått fantastiska resultat efter 30 dagars huksittande.

View this post on Instagram

Tagga en vän som behöver inspo för att komma igång med rörlighetsträningen! Här är resultatet från några av deltagarna som precis utfört The 30 Day Squat Challenge där man 30 min om dagen i 30 dagar i sträck ska huksitta för bättre rörlighet. HAR DU FÅTT HÖRA ATT STRETCHING INTE FUNGERAR? Många har fått höra att stretching och rörlighetsträning inte fungerar. Och tror att den stelheten dom har är något dom behöver leva med. Det stämmer inte! Kroppen är fantastisk!Du kan uppnå väldigt stora förändringar och med hjälp av stretching och rörlighetsträning bli mycket rörligare. VAD HAR DELTAGARNA FÖRBÄTTRAT? Förbättrad rörelse i fotleder, knän & höfter! Stela korsbandsopererade knän som förbättrat rörelsen avsevärt! Mindre smärta. Att kunna sitta helt avslappnat utan att anstränga sig och utan att ha ont! Bättre kontroll vid knäböj under träning, kommer djupare och har blivit starkare! Mindre ont i ryggen! Mm. DET ÄR ALDRIG FÖRSENT ATT STARTA! Det är inte den lättaste av utmaningar. Det är kämpigt och jobbigt för många. En utmaning i sig är också att inte pusha för hårt. Att hitta sina gränser och lära känna sin kropp. Och det kan vara svårt när man går från 0 minuter huksitt om dagen till 30 min. Därför gäller det att vara lyhörd och lyssna till kroppen och välja progressioner som är mer avlastande. Många som har kört utmaningen har börjat med tex böcker under hälarna samt suttit i kortare intervaller initialt. 60s x 30 fördelat över hela dagen. Andra har behövt sitta ännu kortare och sprida ut huksittandet ännu mer över hela dagen. För vissa tar det såklart längre tid. Många som startat har rapporterat att dom känner sig rörligare men att kroppen har mer att ge och tänker att fortsätta med utmaningen. Andra har upplevt att dom pushat på lite för hårt och suttit för länge. Min rekommendation är att låta det ta tid. Alla kroppar fungerar olika. Var lyhörd & lyssna till kroppens signaler. Om det börjar göra ont eller bli irriterat så är det bättre att backa så att kroppen får återhämta sig. Tack @iamafitmam @johankarlsson91 @annagrumstedt och alla andra som deltagit så fint och kämpat så hårt. Ni ska vara både stolta och nöjda över er insats!

A post shared by Jonas Parandian (@naprapatjonas) on

Här i videon kan du se hur man kan börja för att närma sig det djupa huksittet.

View this post on Instagram

Tagga en vän som ska vara med på 30 Day Squat Challenge! För friskare & rörligare fotleder, knän och höfter. Och för ett bättre och djupare huksitt. FRISKARE & RÖRLIGARE LEDER. Många av mina patienter som deltagit i den här utmaningen har fått fantastiska resultat. Artros-patienter och patienter som har förlortat rörligheten efter knä- och fotledsskador har återfått den. Klienter som fått höra att dom pga deras anatomi och hur deras kropp ser ur aldrig kommer att klara av att sitta så djupt har efter fullföljd utmaning kunnat sitta ass to the grass. Rörligare och smidigare höfter! Och en djupare och finare knäböj. Och ett djupt huksitt som dom nu obehindrat kan sitta i långa perioder och leka med sina barn och barnbarn. LÄKANDE. Våra leder är gjorda för att båda böjas och sträckas. Och huksittet, om man närmar sig det med rätt dosering, kan fungera som ett väldigt kraftfullt läkande stimuli för lederna. Det ska vara en viloposition. Den ska vara lättillgänglig och du ska efter att ha suttit i positionen en längre stund kunna studsa upp som en fjäder. UTMANINGEN. Ido Portal 30 Day Squat Challenge går ut på att du varje dag, 30 dagar i sträck, ska sitta 30 minuter i ditt djupaste huksitt. Hela fotsulan i marken. Sitt ner så djupt som du klarar av. Försök att komma djupare för var gång. Eller använd dig av en bok under hälarna. Men sträva efter att komma närmre och närmre golvet för var gång. Ett blad i taget! Sprid ut sittandet över hela dagen. Huksitt när du väntar på buss/t-bana. Äter. Kollar mobilen. Ser på TV. På jobbet. I fikarummet. När du pratar telefon. Etc. Avslappnad ryggrad. Oroa dig inte för om ryggen är rak eller inte. 30 min kan kännas länge. Men det är väl investerad tid. GÅ INTE UT FÖR HÅRT! Var lyhörd och lyssna till kroppens signaler. Det får vara jobbigt. Och det kan få göra lite ont ibland. Men smärtan ska absolut inte förvärras från gång till gång. Då har man gått ut för hårt. Välj då en enklare smärtfri progression. Inte gå lika djupt. Sitta i kortare intervaller och ha längre vilopaus mellan setten etc. Är du osäker på vad som är för mycket så välj en något enklare progression redan från start. Frågor? #ettrörligare2020

A post shared by Jonas Parandian (@naprapatjonas) on